Het gebruik van thermokoppels
In de praktijk worden thermokoppels veel gebruikt in de huiselijke kring. Ze worden hoofdzakelijk toegepast voor het meten van de temperatuur in een woning en het regelen ervan. Het thermokoppel bestaat al vanaf 1821 en is uitgevonden door Thomas Seebeck.
Werking
Een thermokoppel werkt volgens het Seebeck-effect. Dat is de directe omzetting van een verschil in temperatuur in een elektrische spanning. Op de plaats waar de twee verschillende metalen elkaar raken zal de omzetting plaatsvinden.
Toepassing
In huis worden ze hoofdzakelijk toegepast voor regelen van onder andere gastoestellen. Ze maken deel uit van een thermo-elektrische beveiliging. Je kunt daarbij denken aan gashaarden, cv-ketels en gashaarden. Het thermokoppel zorgt ervoor dat de gasklep wordt bediend die op het gasblok is bevestigd. Het zal onder invloed van elektromagnetisme in werking treden. Het thermokoppel zal door de waakvlam worden verwarmd. Er zal en klein stroompje gaan lopen. De gasklep zal worden opengehouden waardoor de verwarming kan plaatsvinden. Wanneer de waakvlam uitgaat dan zullen ook de vlammen uitgaan omdat er geen gas meer wordt toegevoerd. Men kan verschillende thermokoppels toepassen die op een ander waarde werken. Hier worden dan andere metalen bij toegepast. Je kunt dat aan de kleur van een thermokoppel aflezen.