7 interessante feiten over olijfolie

Olijfolie
Olijfolie, een essentieel ingrediënt in de mediterrane keuken, wordt gebruikt voor bakken en braden. Maar wist je dat er nog veel meer over olijfolie te vertellen valt? Wij hebben 7 interessante feiten voor je op een rijtje gezet.
  1. Diverse varianten: Olijfolie komt in verschillende varianten voor, zoals extra vierge, vierge en gewone olijfolie. Extra vierge olijfolie, de puurste vorm, wordt geperst uit verse olijven zonder chemische behandelingen.
  2. Rijk aan gezonde vetten: olijfolie bevat enkelvoudig onverzadigde vetten die goed zijn voor je hart. Ze verlagen het slechte cholesterolgehalte en ondersteunen je cardiovasculaire gezondheid.
  3. Antioxidanten: deze olie zit boordevol antioxidanten, zoals vitamine E en polyfenolen, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en cellen beschermen tegen schade.
  4. Olijfolie in de cosmetica: naast culinaire toepassingen wordt olijfolie ook vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de hydraterende en verzachtende eigenschappen van de antioxidant squaleen.
  5. Hittebestendigheid: olijfolie heeft een hoger rookpunt dan boter en veel andere oliën, wat betekent dat het geschikt is om te braden en bakken zonder afbraak van de voedingswaarde.
  6. Oorsprong: de oudste olijfresten werden ontdekt in het Midden-Oosten en dateren van 8000 jaar geleden, wat aantoont dat olijfolie een lange geschiedenis heeft.
  7. Duurzaamheid: olijven worden duurzaam verbouwd en olijfbomen worden pas gekapt nadat ze geen olijven meer geven. Dat duurt zeker 100 jaar. Na het kappen wordt er meteen een boom voor teruggeplant. Dat maakt olijfolie erg duurzaam.

Olijfolie is ontzettend veelzijdig

Zo zie je maar, olijfolie is niet alleen een smaakmaker in je keuken, maar helpt je ook gezonder te leven; en dan is het ook nog eens duurzaam! Geniet dus gerust van de voordelen van dit vloeibare goud! Nog een blog lezen: Biologische amandelen; boordevol eiwitten, mineralen en antioxidanten