Hoe kun je roos het beste voorkomen en wat moet je doen als je het wel hebt?

anti roos shampoo

Oorzaken

Bijna 50% van de mensen heeft wel eens last van roos, dat zijn die witte huidschilfertjes die op je hoofdhuid of tussen je haren kunnen gaan zitten. Roos kan meerdere oorzaken hebben, die zijn handig om te weten zodat je er wat aan kunt doen. Daarom zet ik ze hieronder even onder elkaar.

· Een te snelle vernieuwing van de hoofdhuidcellen. Als de vernieuwing van de hoofdhuidcellen op een normaal tempo verloopt zijn de oude huidcellen al weg voordat de nieuwe huidcellen er zijn. Maar wanneer deze vernieuwing te snel verloopt krijg je een ophoping van huidcellen, die wij dus kennen als huidschilfers en dus roos.

· Seborroïsch eczeem. Dit is een vorm van eczeem die voornamelijk op het hoofd plaatsvindt en die roodheid en verschilfering als effect kan hebben. Door de aanwezigheid van overmatig veel onverzadigde vetzuren in de talg krijg je last van roodheid en zwellingen en schilfert de huid een stuk sneller af. Als dat op de hoofdhuid is vind je dat dus terug in de vorm van roos.

· Een te droge of te vette hoofdhuid. Door verschillende omstandigheden zoals bijvoorbeeld een verkeerde shampoo, het weer, stress, genen of hormonale omstandigheden kun je hier last van krijgen. Bij een droge hoofdhuid gaan de huidcellen door dehydratie sneller schilferen en ontstaat er dus roos. Bij een vette hoofdhuid heb je een overmatige talgproductie waardoor je huid verstopt raakt en je roos krijgt.

Voorkomen

Behalve als je last hebt van seborroïsch eczeem kun je roos best wel goed voorkomen. Het heeft namelijk voornamelijk directe oorzaken of is gerelateerd aan gewoontes uit je dagelijks leven. De belangrijkste daarvan zijn gezond eten en genoeg slapen. Ongezond eten met veel suikers kan namelijk leiden tot een flinke toename in de talgproductie en kan dus een directe oorzaak zijn voor roos. Een tekort aan slaap kan ervoor zorgen dat je je minder lekker voelt en meer stress ervaart. Dit is geen directe oorzaak, maar kan wel zorgen dat je immuunsysteem verstoord wordt en je vatbaarder wordt voor het krijgen van roos.

Een andere belangrijke oorzaak voor roos is het gebruik van verkeerde haarproducten die misschien te agressief of uitdrogend zijn. Je merkt vanzelf hoe je huid reageert als je een nieuw product gaat gebruiken. Als je huid er erg droog of vet van wordt kan het ook roos veroorzaken. Je kunt roos ook voorkomen door je haar niet te vaak maar ook niet te weinig te wassen, in beide gevallen wordt je haar namelijk te vet.

Oplossing

Ook al is roos uiteindelijk gewoon een ophoping van dode huidcellen op je hoofd, het is toch beter (en prettiger) om er vanaf te komen. Omdat het zoveel voorkomt zijn er gelukkig veel verschillende behandelmethoden die je ervan af kunnen helpen. Je hebt heel veel shampoos die goed zijn in het bestrijden van roos, zo kun je voor een anti roos shampoo kiezen die de oorzaak direct bestrijdt. Maar ook voor een shampoo die je droge of vette hoofdhuid aanpakt zodat huid minder gaat schilferen. Als je last hebt van een droge hoofdhuid kun je beter een shampoo droge hoofdhuid gebruiken die jeukverlichtend werkt en ook helpt de roos er tijdelijk uit te spoelen.

Ook kan roos veroorzaakt worden door factoren uit je eigen leefwijze, zoals bijvoorbeeld je voeding en de manier waarop je je haar styled. Als je last hebt van roos en je eet veel ongezond voedsel waar veel suikers en vetten in zitten zou dat bijvoorbeeld een hele goede oorzaak kunnen zijn. Door gezonder te eten maakt je lichaam minder vetten en talg aan, waardoor de kans op roos verminderd wordt. Door te agressieve of te warme styling producten kan je huid uitdrogen en gaan schilferen, waardoor je dus ook roos krijgt. De oplossing daarvoor zou kunnen zijn om mildere producten te gaan gebruiken en hete styling producten als een stijltang of een föhn wat minder warm te gebruiken.