De symptomen van stress

stress verminderen

Je kan vaak al vrij snel ontdekken dat je last hebt van stress. Je kan van stress hoofdpijn en spierpijn krijgen, maar ook een gebrek aan energie en dus vermoeidheid, een versnelde hartslag en ademhaling en een verandering in de eetlust. De ene persoon krijgt juist heel veel eetlust en de ander heeft helemaal geen eetlust. Stress verminderen kan je dus al op een vroeg stadium doen. Het verminderen van stress in een vroeg stadium is bij de meeste mensen vrij gemakkelijk. Door rust te nemen en goed en gezond te eten kan je stress vrij gemakkelijk tegengaan. Hoe langer je doorloopt, hoe moeilijker het wordt om stress tegen te gaan. Als je stress klachten te lang negeert en geen rust neemt is de kans erg groot dat je na een tijdje overspannen raakt. 

Stress in verschillende stadia

Stress gaat vaak gepaard in verschillende stadia. In het eerst stadium van stress ben je vaak teveel gestresst over werk. In het tweede stadium begin je steeds meer klachten te krijgen. Het derde stadium raak je overspannen en worden je hersenen aangetast, waardoor je overgevoelig wordt en je een steeds korter lontje krijgt. In het vierde en laatste stadium heb je een burn-out. Deze bestaat uit type 1 en type 2, waarbij type 2 de meest heftige vorm van een burn-out is. Als je overspannen raakt duurt het herstel vaak ongeveer elf weken. Dit herstel loopt dan in meerdere fasen, waarmee je met elke fase een stapje verder gaat in de goede richting. 

stress verminderen

Hoe zien de verschillende stadiums eruit?

In het eerste stadium hebben we vaak last van werkstress. In dat geval kun je minder genieten van leuke dingen en neem je steeds minder rust. In het tweede stadium blijft de stress aanhoudend en beginnen we klachten te krijgen. Je lichaam blijft dan steeds alert en verwisseld bepaalde processen in het lichaam, waarbij de belangrijkste processen steeds minder gaan doen en de minder belangrijke processen steeds meer gaan doen. In het derde stadium raken we overspannen. Na een lange tijd van aanhoudende stress kan je lichaam het niet meer volhouden en moet je rust nemen. Als je deze rust niet neemt kom je terecht in het vierde en laatste stadium: een burn-out. Stress verminderen in de eerste fase is dus erg belangrijk om een uiteindelijke burn-out te kunnen voorkomen.