Wat is een kunststof putdeksel? 

kunststof putdeksel

Een kunststof putdeksel is een afneembaar deksel dat een put, of ook wel mangat afdekt, en voorkomt dat mensen en voorwerpen erin kunnen vallen. Een putdeksel kan verschillende vormen hebben, zoals rechthoekig, vierkant en cirkelvormig. De meest populaire keuze is echter het ronde mangat dat zo vaak wordt gezien. Mangaten zijn meestal cirkelvormig en logischerwijs volgt een cirkelvormig mangatdeksel. Ronde putdeksels zijn veilig omdat ze niet in het gat vallen waar eventueel werknemers aanwezig zijn. Dit is mogelijk niet het geval bij vierkante en rechthoekige putdeksels, die kunnen namelijk vallen als ze diagonaal worden geplaatst tijdens het uitlijnen. 

kunststof putdeksel

Waarom een putdeksel van plastic?

Tegenwoordig zal je veel vaker een kunststof putdeksel zien. Dit komt omdat ze de meest kosteneffectieve en eenvoudig te installeren oplossing zijn. Ze worden vaak gebruikt in residentiële of huishoudelijke situaties, vaak voor rioolputten en afvalwater putten. 

Deze putdeksels kunnen aardig wat kilo’s dragen, kunnen goed tegen de zon, en worden niet glad bij regen. Hierdoor is het dus geen probleem om een kunststof putdeksel te gebruiken op wegen. 

Een grote voordeel van de kunststof putdeksel is het gewicht. Kunststof is namelijk een stuk lichter dan beton en/of ijzer. Hierdoor kan je de putdeksel gemakkelijk in je eentje openen en dichten.