Mangatwacht inschakelen: veiligheid op de werkvloer

Mangatwacht

Er zijn veel zaken binnen je bedrijf waarvoor je externe partijen kunt inschakelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van veiligheidstoezicht op de werkomgeving? G4S Safety Solutions zorgt met de mangatwacht dat onveilige werksituaties maar ook brand op de werkplaats wordt voorkomen. Wat is een mangatwacht precies? Dit is een buitenwacht die preventief toezicht houdt op medewerkers binnen of buiten een besloten ruimte. 

Mangatwacht

Behalve het toezicht zal de mangatwacht ook letten op de medewerkers en of zij zich houden aan de maatregelen. De mangatwacht heeft de autoriteit om medewerkers aan te spreken op overtredingen maar ook op het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Wat doet de mangatwacht tijdens een dienst? Er wordt contact gehouden met de medewerkers binnen en buiten de besloten ruimte en de controlekamer. Vooraf worden de werkvergunningen gecontroleerd, ook op inhoud. Ook de TRA-procedures en het evacuatieplan worden gecontroleerd. De veiligheid van de werkplek wordt ook goed onderzocht.

Mangatwacht

Dit zijn de werkzaamheden van een mangatwacht

Wat doet de mangatwacht tijdens een calamiteit op de werkvloer? In dit geval is de buitenwacht verantwoordelijk voor het alarmeren van de hulpdiensten. De mangatwacht is geautoriseerd om het werk stil te leggen als er levensbedreigend gevaar dreigt. Als dit niet het geval is, geldt altijd het protocol van de opdrachtgever en mag niemand zonder toestemming de besloten ruimte  betreden. Een mangatwacht inschakelen is ideaal; omdat je op deze manier de nodige kennis in huis haalt, maar ook een goede en oplettende factor hebt die weet wat te doen bij ongevallen.