Verschillende vormen van traditionele Chinese geneeskunde

traditionele chinese geneeskunde

In de westerse wereld vertrouwen we veel op medicijnen en algemene geneeskunde, maar er is ook steeds meer aandacht voor alternatieven. De traditionele chinese geneeskunde wint steeds meer aan populariteit om allerlei kwalen en ziektes te behandelen. 

vtraditionele chinese geneeskunde

Wat is traditionele chinese geneeskunde?

Traditionele Chinese geneeskunde is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan traditionele medische gebruiken uit China, die gedurende duizenden jaren ontwikkeld zijn. Het wordt ook beschouwd als onderdeel van de Oosterse geneeskunde. Wat er precies valt onder deze geneeskunde is nog altijd niet specifiek afgebakend maar er zijn een aantal aspecten die vrijwel iedereen kent:

  • acupunctuur; behandeling met naalden door middel van drukpunten in het lijf
  • massage met acupressuur
  • bewegingsleer zoals Qigong en Taijiquan
  • kruidenleer en voedingsleer

Geneesmiddelen uit de natuur

Deze geneeswijze gaat in grote mate uit van de kracht van de natuur en het eigen lichaam. Zo geloven mensen die traditionele Chinese geneeskunde toepassen vaak dat bepaalde kruiden en voedingsstoffen bij kunnen dragen aan de gezondheid en zelfs kwalen kunnen genezen. Als je meer wil leren over deze alternatieve geneeswijze dan zijn er overigens verschillende manieren om dat te doen. Zo zijn er opleidingen die je kunt volgen om kennis te maken met de verschillende aspecten van Chinese geneeskunde.