Investeren in je woning

In plaats van verkopen, zijn er steeds meer mensen die investeren in het verbouwen van hun woning. Van het verven van muren, verbouwen van de badkamer, het kopen van een nieuwe koken tot een aanbouw. Die laatste optie is veelgekozen en geeft je een hoop extra mogelijkheden. Wil je die extra ruimte gebruiken om je woonkamer te vergroten? Ga je nog een extra ruimte toevoegen en wat doe je met het dak? Maak je er een glaspaneel in voor extra licht, maak je het dak gewoon dicht of maak je er een dakterras hekwerk van? Die laatste optie is interessant, omdat dit een unique selling point voor je huis vormt.

Waar moet je rekening mee houden?

Je hebt wel een omgevingsvergunning nodig van de gemeente om een dakterras te mogen maken, of je deze nou helemaal apart bouwt of wanneer je deze op het platte bak van je nieuwe aanbouw maakt. Om problemen te voorkomen, moet je dit niet vergeten. Investeer goed in een geschikt hek met een mooie handregel. Wanneer je ervoor zorgt dat het hek van je dakterras hekwerk met bijbehorende handregel mooi zijn, van goede kwaliteit zijn en dit misschien extra kosten nodig heeft dan de makkelijkste keuze, krijg je hier geen spijt van. Bij goed materiaal kun je dit jaren zo laten zonder dat het gaat rotten, verroesten of verweerd.

Bouwtechnische aspecten

Bouwtechnisch is het ook belangrijk dat je niet zomaar op het dakterras stapt, zonder dat je de constructie van het dak verstevigt. Het zou natuurlijk ontzettend zonde zijn wanneer je onnodig schade toebrengt aan het dak. Hetzelfde geldt voor een vloer van je dakterras. Leg dit bovenop het bestaande dak en maak hier geen gaten in, zo voorkom je dat er lekkages ontstaan of andere ongemakken die je niet wil. Zorg wel dat de vloer die je hierop legt, waterdoorlatend is en niet water vasthoudt, om het gewicht lager te houden.