Cement: een ondergewaardeerd bouwmateriaal

Cement wordt veel gebruikt in de bouw. Het woord komt uit het Latijn en is afgeleid van het woord caementum. Dit woord staat voor het verbinden van uitgehouwen bouwmaterialen. Meestal wordt cement daarom als bindmiddel gebruikt. Denk aan metselen, waarbij stenen aan elkaar worden geplakt. Je kunt cement echter ook gebruiken als styling van je muur. Denk aan je toilet stucen of het stucen van de vloer. Door het gebruik van cement krijgt je woning of ruimte een stoere look waardoor het goed past bij de industriële stijl.

Het gebruik van cement

Al tientallen jaren wordt cement gebruikt in de bouw. Het is een bekende en stabiel hulpmiddel. Vele gebouwen konden gebouwd worden met behulp van cement. Bakstenen worden aan elkaar verbonden met cement, maar je kunt er ook andere dingen mee doen, zoals het als sfeer element te gebruiken. Zo kun je je toilet stucen met cement of het aanbrengen op de vloer. Ook wordt cement gebruikt voor het maken van mortel en specie. Een steenachtig middel als cement kun je gebruiken bij natte en droge omstandigheden, waardoor het erg populair is als bouwmateriaal. Beton is gemaakt van cement, wat een stof is die gebruikt wordt als basis bij onder andere vloeren. Eigenlijk kun je dus concluderen dat cement een van de belangrijkste bestanddelen is in de bouw, als het nu gaat om vloeren of je toilet stucen.

De productie van cement

Cement is een van de belangrijkste bindmiddelen die gebruikt wordt in de bouw. Als je cement mengt met water wordt het een plastische massa. Wanneer dit proces plaatsvindt ontstaat er een chemische reactie waardoor het cement hard wordt. Cement moet in beweging gehouden worden om te voorkomen dat het hard wordt. Dit doe je pas zodra je tevreden bent over de hoeveelheid cement en de structuur ervan. Cement wordt niet meer zacht als je nieuw water toevoegt maar het al hard geworden was. Bovendien komt te veel water de kwaliteit van cement niet ten goede omdat de verhoudingen dan niet meer kloppen.