Deurklinken zwart – kleur aanduwen binnen je interieur

Wit en zwart gelden niet als kleuren. Toch kunnen ze van grote invloed zijn op alle kleuren van je favoriete interieurstijl. Zo kan zwart behoorlijk ‘inwerken’ op kleur. De kleuren bij zwart in de buurt lijken net iets prominenter en levendiger te worden. Zwart heeft dan ook indirect een oogstrelend effect. Het zal de reden zijn dat je in veel woonkamers en keukens zwarte accenten ziet terugkeren. Dat zwart kleedt een ruimte mooi af, behalve als het gaat domineren. Een ellenlange wand helemaal zwart schilderen is vaak eerder verduisterend dan chic. Bovendien zuigt zwart ook veel licht weg. Werk je met details zoals bij deurklinken zwart, dan is er geen verdonkerend effect. Dat zie je ook wel terug in de industriële woonstijl. Hier wordt veel gebruik gemaakt van zwarte profielen en buizen. En toch kan een grote kamer dat goed hebben.

Deurklinken zwart kleinood

Detaillering is dus het toverwoord bij zwart. En laten nou net de deurklinken details van een deur zijn. Ga je dat omrekenen in cm2, dan beslaat het oppervlak van een deurkruk met deurschild ongeveer 1% van een hele deur. Dan heb je het dus echt over een deurklink als detail. Maar ook al is de klink nog zo klein, als hij eenmaal zwart is uitgevoerd, pronkt hij prominent aan de deur. Die detaillering kun je ook verder in je ruimte doortrekken. Al het beslag dat je vast kunt grijpen om iets open te maken of te trekken zou je in zwart kunnen zetten. Het gaat dan om greepjes en hendels, spanjoletten en kastknopjes, scharnieren en krukken, noem maar op. Zo krijg je een myriade aan zwarte accenten door je ruimte en allemaal benadrukken ze: gebruik mij om iets te openen of te sluiten. 

De tweede zwarte golf

Deurklinken zwart maken in je deuren – je bent niet de eerste die het zou willen. De laatste jaren heeft de zwarte deurkruk een enorme opmars gemaakt in de Nederlandse huizen; bijna te vergelijken met de jaren 30 van de 20e eeuw toen huizen een tsunami aan bakeliet kregen te verwerken. Deze nieuwe, vaak zwarte kunststof bleek ideaal voor stopcontacten en lichtschakelaars maar ook voor deurklinken en bijbehorende rozetten. Van al het beslag krijgen vooral deurkruk en deurschild de meeste ‘zwarte’ aandacht. Want ander beslag zoals scharnieren en sluitplaten zie je bijna niet als de deur gesloten is.

Deurklinken zwart als ebbenhout

Zwart is echt niet alleen toepasbaar als je een industriële woonstijl hebt. Toegegeven, het misstaat daar beslist niet. Maar ook in een minimalistisch interieur zijn deurklinken zwart een goede optie. Bij een Scandinavische woonstijl ligt dat wat gevoeliger. Het kan wel, maar met mate. En bij een klassieke woonstijl zou je kunnen overgaan op tonmodel klinken met dan een greepje dat uitgevoerd is in ebbenhout. Dit hout lijkt wel wat op coromandel. Ebbenhout is keihard, heel zwaar en splintert bijna niet. Dus veilig om vast te pakken. Ebbenhout ligt qua kleur tegen het zwarte aan, met soms een grijs veegje erdoor.

Modern mag ook zwart zijn

Ook kunnen moderne deurklinken zwart van toon zijn. In de moderne woonstijl verschijnen dan klinken in bolvorm (knoppen) of als strakke en slanke deurkrukken. Die hebben iets gedistingeerds en geven dan ook aan zwart een deftige look. Wil jij nieuwe deurklinken kopen? Ga dan naar Mooideurbeslag.nl!